Wenezuela: Powstał kościół popierający Cháveza

[2008-07-08 13:22:53]

Grupa duchownych różnych wyznań utworzyła w Wenezueli Katolicki Kościół Reformowany, wspierający ideały rewolucji boliwariańskiej prezydenta Hugo Cháveza.

29 czerwca w luterańskim kościele św. Pawła w Ciudad Ojeda arcybiskup Konserwatywnego Kościoła Anglikańskiego Ameryki Północnej Dale Climie, prymas Latynoamerykańskiego Kościoła Anglikańskiego Leonardo Marin i biskup Anglikańskiego Kościoła Meksyku Jorge Perez wyświęcili trzech pierwszych księży Katolickiego Kościoła Reformowanego.

Kościół ten nie uznaje homoseksualizmu i biseksualizmu za grzech, zezwala na rozwód w przypadkach zdrady małżeńskiej i gwałtu w małżeństwie, a kapłani nie muszą przestrzegać celibatu.

Charakterystyczną cechą nowego wyznania jest poparcie dla obecnych władz Wenezueli. Całkowicie popieramy socjalistyczny projekt prezydenta Cháveza - stwierdził Enrique Albornoz, jeden z biskupów kościoła. Władze Katolickiego Kościoła Reformowanego zadeklarowały że chcą aktywnie uczestniczyć w rewolucyjnym procesie w Wenezueli.

Kościół ma obecnie 2 tysiące wiernych, głównie w stanie Zulia. Jego zwierzchnikiem jest arcybiskup Leonardo Marin Saavedra (na zdjęciu), dotychczas pełniący funkcję prymasa Latynoamerykańskiego Kościoła Anglikańskiego.

Nowy kościół skrytykował przewodniczący Konferencji Episkopatu Wenezueli, arcybiskup Maracaibo Ubaldo Santana. Wezwał on wiernych Kościoła Rzymskokatolickiego aby nie dali się oszukać kościołowi który przywłaszczył sobie nazwę katolicki. Kardynał Jorge Urosa Sabino nazwał członków nowej wspólnoty heretykami i dysydentami.

Od Katolickiego Kościoła Reformowanego odcięła się Diecezja Wenezuelska Episkopalnego Kościoła USA. Chcemy dać jasno do zrozumienia, w imieniu Wspólnoty Anglikańskiej, że Leonardo Marin Saavedra, który sam siebie określa jako arcybiskup Latynoamerykańskiego Kościoła Anglikańskiego, nie jest za takiego uważamy przez anglikan na świecie. Aby należeć do Wspólnoty Anglikańskiej trzeba być w kanonicznej łączności z prymasem Canterbury - czytamy w jej stanowisku. Inicjatywę skrytykował także Ewangelicko-Luterański Kościół Wenezueli.

Szymon Martys

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).