Zmarł Rafał Górski (akt.)

[2010-07-04 20:48:58]

Żegnamy kolejnego po Marcelu Szarym wybitnego działacza związkowego i społecznego, a przede wszystkim wspaniałego człowieka.

Naszym obowiązkiem jest o nim pamiętać i kontynuować prowadzoną przez niego walkę.

Piotr Ciszewski

4 lipca po długiej walce z chorobą zmarł działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej Rafał Górski. W ostatnich latach wspierał on również organizowanie się krakowskich środowisk lokatorskich.

Rafał Górski urodził się w 1973 roku w Krakowie. W latach 1988-1990 działał w opozycyjnych organizacjach młodzieżowych (FMW i OM KPN). W drugiej połowie 1989 r. pełnił obowiązki Szefa OM KPN w Krakowie. Mimo bardzo młodego wieku uczestniczył w walkach ulicznych radykalnej młodzieży w maju 1989 w Krakowie oraz w wielu innych akcjach politycznych.

Po roku 1991 związany był m.in. z Federacją Anarchistyczną, Komitetem Wolny Kaukaz i Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Inicjatywa Pracownicza.

Był również autorem licznych publikacji dotyczących historii ruchu syndykalistycznego i teorii demokracji uczestniczącej. Niektóre z nich były publikowane na portalu Lewica.pl.

Był autorem i redaktorem książek "Bez państwa. Demokracja uczestnicząca w działaniu", "Przewodnik po demokracji uczestniczącej", "Anarchosyndykalizm. Strajki, powstania, rewolucje".

We wrześniu 2009 roku, po akcji blokady eksmisji, podczas której został poturbowany przez policję, poddał się hospitalizacji. Stwierdzono uszkodzenie kręgosłupa i nawrót choroby. Pomimo dwóch ciężkich operacji nie udało się uzyskać wyraźnej i trwałej poprawy zdrowia.

W ostatnich miesiącach choroba nie pozwalała mu na udział w akcjach ruchu, wspierał go jednak publikowanymi opracowaniami i artykułami.

Pogrzeb odbędzie się 8 lipca o godz. 12.00 na Cmentarzu Salwatorskim w Krakowie.

Konferencja "Dyktatura długu"
Warszawa, PTE, ul. Nowy Świat 49
1 czerwca (środa), godz. 11:30 - 17:00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

1 czerwca:

1906 - W Wielkim Księstwie Finlandii wprowadzono prawo wyborcze dla kobiet.

1934 - W odwecie za ostrzelanie lokalu PPS na Woli młodzi socjaliści zaatakowali grupę członków ONR, zrywając im odznaki organizacyjne - tzw. szczerbce.

1983 - W Berlinie zmarła Anna Seghers, niemiecka pisarka, komunistka.

2005 - Holendrzy odrzucili Traktat konstytucyjny UE; 61,6% głosujących opowiedziało się przeciwko.

2009 - W Salwadorze kandydat lewicy Mauricio Funes objął stanowisko prezydenta.