Zmarł Rafał Górski (akt.)

[2010-07-04 20:48:58]

Żegnamy kolejnego po Marcelu Szarym wybitnego działacza związkowego i społecznego, a przede wszystkim wspaniałego człowieka.

Naszym obowiązkiem jest o nim pamiętać i kontynuować prowadzoną przez niego walkę.

Piotr Ciszewski

4 lipca po długiej walce z chorobą zmarł działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej Rafał Górski. W ostatnich latach wspierał on również organizowanie się krakowskich środowisk lokatorskich.

Rafał Górski urodził się w 1973 roku w Krakowie. W latach 1988-1990 działał w opozycyjnych organizacjach młodzieżowych (FMW i OM KPN). W drugiej połowie 1989 r. pełnił obowiązki Szefa OM KPN w Krakowie. Mimo bardzo młodego wieku uczestniczył w walkach ulicznych radykalnej młodzieży w maju 1989 w Krakowie oraz w wielu innych akcjach politycznych.

Po roku 1991 związany był m.in. z Federacją Anarchistyczną, Komitetem Wolny Kaukaz i Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Inicjatywa Pracownicza.

Był również autorem licznych publikacji dotyczących historii ruchu syndykalistycznego i teorii demokracji uczestniczącej. Niektóre z nich były publikowane na portalu Lewica.pl.

Był autorem i redaktorem książek "Bez państwa. Demokracja uczestnicząca w działaniu", "Przewodnik po demokracji uczestniczącej", "Anarchosyndykalizm. Strajki, powstania, rewolucje".

We wrześniu 2009 roku, po akcji blokady eksmisji, podczas której został poturbowany przez policję, poddał się hospitalizacji. Stwierdzono uszkodzenie kręgosłupa i nawrót choroby. Pomimo dwóch ciężkich operacji nie udało się uzyskać wyraźnej i trwałej poprawy zdrowia.

W ostatnich miesiącach choroba nie pozwalała mu na udział w akcjach ruchu, wspierał go jednak publikowanymi opracowaniami i artykułami.

Pogrzeb odbędzie się 8 lipca o godz. 12.00 na Cmentarzu Salwatorskim w Krakowie.

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

25 lipca:

1826 - W Rosji powieszono pięciu przywódców powstania dekabrystów. Dekabryści domagali się m.in. likwidacji pańszczyzny i wprowadzenia republiki.

1913 - Zmarł Stanisław Mendelson, jeden z założycieli kółek socjalistycznych w Warszawie, współzałożyciel II Międzynarodówki.

1937 - Hiszpania: Kontrofensywa wojsk Republiki - początek bitwy nad Ebro.

1957 - Proklamowanie Republiki Tunezji.

1993 - Zakończenie obrad XXVI Kongresu PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz.

2007 - Pratibha Patil (Indyjski Kongres Narodowy) jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Indii.