Zmarł Rafał Górski (akt.)

[2010-07-04 20:48:58]

Żegnamy kolejnego po Marcelu Szarym wybitnego działacza związkowego i społecznego, a przede wszystkim wspaniałego człowieka.

Naszym obowiązkiem jest o nim pamiętać i kontynuować prowadzoną przez niego walkę.

Piotr Ciszewski

4 lipca po długiej walce z chorobą zmarł działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej Rafał Górski. W ostatnich latach wspierał on również organizowanie się krakowskich środowisk lokatorskich.

Rafał Górski urodził się w 1973 roku w Krakowie. W latach 1988-1990 działał w opozycyjnych organizacjach młodzieżowych (FMW i OM KPN). W drugiej połowie 1989 r. pełnił obowiązki Szefa OM KPN w Krakowie. Mimo bardzo młodego wieku uczestniczył w walkach ulicznych radykalnej młodzieży w maju 1989 w Krakowie oraz w wielu innych akcjach politycznych.

Po roku 1991 związany był m.in. z Federacją Anarchistyczną, Komitetem Wolny Kaukaz i Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Inicjatywa Pracownicza.

Był również autorem licznych publikacji dotyczących historii ruchu syndykalistycznego i teorii demokracji uczestniczącej. Niektóre z nich były publikowane na portalu Lewica.pl.

Był autorem i redaktorem książek "Bez państwa. Demokracja uczestnicząca w działaniu", "Przewodnik po demokracji uczestniczącej", "Anarchosyndykalizm. Strajki, powstania, rewolucje".

We wrześniu 2009 roku, po akcji blokady eksmisji, podczas której został poturbowany przez policję, poddał się hospitalizacji. Stwierdzono uszkodzenie kręgosłupa i nawrót choroby. Pomimo dwóch ciężkich operacji nie udało się uzyskać wyraźnej i trwałej poprawy zdrowia.

W ostatnich miesiącach choroba nie pozwalała mu na udział w akcjach ruchu, wspierał go jednak publikowanymi opracowaniami i artykułami.

Pogrzeb odbędzie się 8 lipca o godz. 12.00 na Cmentarzu Salwatorskim w Krakowie.

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.