Zmarł Rafał Górski (akt.)

[2010-07-04 20:48:58]

Żegnamy kolejnego po Marcelu Szarym wybitnego działacza związkowego i społecznego, a przede wszystkim wspaniałego człowieka.

Naszym obowiązkiem jest o nim pamiętać i kontynuować prowadzoną przez niego walkę.

Piotr Ciszewski

4 lipca po długiej walce z chorobą zmarł działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej Rafał Górski. W ostatnich latach wspierał on również organizowanie się krakowskich środowisk lokatorskich.

Rafał Górski urodził się w 1973 roku w Krakowie. W latach 1988-1990 działał w opozycyjnych organizacjach młodzieżowych (FMW i OM KPN). W drugiej połowie 1989 r. pełnił obowiązki Szefa OM KPN w Krakowie. Mimo bardzo młodego wieku uczestniczył w walkach ulicznych radykalnej młodzieży w maju 1989 w Krakowie oraz w wielu innych akcjach politycznych.

Po roku 1991 związany był m.in. z Federacją Anarchistyczną, Komitetem Wolny Kaukaz i Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Inicjatywa Pracownicza.

Był również autorem licznych publikacji dotyczących historii ruchu syndykalistycznego i teorii demokracji uczestniczącej. Niektóre z nich były publikowane na portalu Lewica.pl.

Był autorem i redaktorem książek "Bez państwa. Demokracja uczestnicząca w działaniu", "Przewodnik po demokracji uczestniczącej", "Anarchosyndykalizm. Strajki, powstania, rewolucje".

We wrześniu 2009 roku, po akcji blokady eksmisji, podczas której został poturbowany przez policję, poddał się hospitalizacji. Stwierdzono uszkodzenie kręgosłupa i nawrót choroby. Pomimo dwóch ciężkich operacji nie udało się uzyskać wyraźnej i trwałej poprawy zdrowia.

W ostatnich miesiącach choroba nie pozwalała mu na udział w akcjach ruchu, wspierał go jednak publikowanymi opracowaniami i artykułami.

Pogrzeb odbędzie się 8 lipca o godz. 12.00 na Cmentarzu Salwatorskim w Krakowie.

"Bezpieczeństwo, głupcze?”
Warszawa, biuro Fundacji Friedricha Eberta, ul. Podwale 11
28 czerwca (wtorek), godz. 17.15
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

27 czerwca:

1816 - Amerykańskie okręty wojenne ostrzelały Algier.

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).