Zmarł Rafał Górski (akt.)

[2010-07-04 20:48:58]

Żegnamy kolejnego po Marcelu Szarym wybitnego działacza związkowego i społecznego, a przede wszystkim wspaniałego człowieka.

Naszym obowiązkiem jest o nim pamiętać i kontynuować prowadzoną przez niego walkę.

Piotr Ciszewski

4 lipca po długiej walce z chorobą zmarł działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej Rafał Górski. W ostatnich latach wspierał on również organizowanie się krakowskich środowisk lokatorskich.

Rafał Górski urodził się w 1973 roku w Krakowie. W latach 1988-1990 działał w opozycyjnych organizacjach młodzieżowych (FMW i OM KPN). W drugiej połowie 1989 r. pełnił obowiązki Szefa OM KPN w Krakowie. Mimo bardzo młodego wieku uczestniczył w walkach ulicznych radykalnej młodzieży w maju 1989 w Krakowie oraz w wielu innych akcjach politycznych.

Po roku 1991 związany był m.in. z Federacją Anarchistyczną, Komitetem Wolny Kaukaz i Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Inicjatywa Pracownicza.

Był również autorem licznych publikacji dotyczących historii ruchu syndykalistycznego i teorii demokracji uczestniczącej. Niektóre z nich były publikowane na portalu Lewica.pl.

Był autorem i redaktorem książek "Bez państwa. Demokracja uczestnicząca w działaniu", "Przewodnik po demokracji uczestniczącej", "Anarchosyndykalizm. Strajki, powstania, rewolucje".

We wrześniu 2009 roku, po akcji blokady eksmisji, podczas której został poturbowany przez policję, poddał się hospitalizacji. Stwierdzono uszkodzenie kręgosłupa i nawrót choroby. Pomimo dwóch ciężkich operacji nie udało się uzyskać wyraźnej i trwałej poprawy zdrowia.

W ostatnich miesiącach choroba nie pozwalała mu na udział w akcjach ruchu, wspierał go jednak publikowanymi opracowaniami i artykułami.

Pogrzeb odbędzie się 8 lipca o godz. 12.00 na Cmentarzu Salwatorskim w Krakowie.

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.