PKW: Wyniki wyborów prezydenckich z 95 proc. komisji

[2010-07-05 09:25:57]

Według nieoficjalnych, cząstkowych wyników z 95,01 proc. obwodowych komisji wyborczych, podanych przez Państwową Komisję Wyborczą, nowym Prezydentem RP został Bronisław Komorowski. Kandydat Platformy Obywatelskiej zdobył 52,36 proc. głosów. Jego kontrkandydat - Jarosław Kaczyński - uzyskał 47,37 proc. głosów.

Frekwencja wyborcza wyniosła 55,29 procent. Najwyższa była w województwie małopolskim, sięgając 61,38 procent. Mniej niż połowa uprawnionych do głosowania poszła natomiast do wyborów w województwach lubuskim i opolskim. Frekwencja w miastach była wyższa niż frekwencja na wsi.

Komorowski wygrał w dziewięciu województwach, najlepszy wynik uzyskując w Lubuskiem (66,70 proc.) i Zachodniopomorskiem (65,98 proc.). Wysokie zwycięstwo zanotował także w Opolskiem (64,62 proc.), Pomorskiem (64,60 proc.) i Warmińsko-Mazurskiem (62,50 proc.). We wszystkich tych województwach Komorowski wygrał z Kaczyńskim również na poziomie wszystkich powiatów.

W Wielkopolskiem Komorowski również wygrał, uzyskując 60,62 proc. głosów. Na poziomie powiatów zauważalne jest jednak, że we wschodniej i południowej części Wielkopolski (powiaty: słupecki, krotoszyński, kaliski, koniński, kolski i turecki) tryumfował Kaczyński. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku Kujawsko-Pomorskiego, gdzie na poziomie województwa Komorowski uzyskał 60,40 proc. głosów, jednak na poziomie powiatów - przegrał z Kaczyńskim we wschodniej części regionu (powiaty: golubsko-dobrzyński, rypiński, lipnowski, włocławski i radziejowski). W Dolnośląskiem Komorowski uzyskał 60,27 proc. głosów, jednak przegrał z Kaczyńskim w tzw. zagłębiu miedziowym (powiaty: głogowski, polkowicki i lubiński). W Śląskiem Komorowski uzyskał 56,90 proc. głosów, ale przegrał z Kaczyńskim w kilku powiatach (bieruńsko-lędziński, pszczyński, rybnicki, wodzisławski, żywiecki, kłobucki, częstochowski i mieście Jastrzębiu-Zdroju).

W pozostałych siedmiu województwach tryumfował Kaczyński. Najlepszy wynik uzyskał w Podkarpackiem, zdobywając 65,77 proc. głosów. Na Podkarpaciu przegrał jednak z Komorowskim z powiecie bieszczadzkim oraz nieznacznie w mieście Rzeszowie i mieście Tarnobrzegu. W Lubelskiem na Kaczyńskiego zagłosowało 62,84 proc. wyborców. Wygrał on tutaj we wszystkich powiatach oprócz miasta Chełmu, gdzie nieznacznie przegrał z Komorowskim. W Świętokrzyskiem Kaczyński uzyskał 60,24 proc. głosów, na poziomie powiatów przegrywając tylko w mieście Kielcach. W Małopolskiem Kaczyński zdobył 56,24 proc. głosów. Przegrał jednak z Komorowskim w: mieście Tarnowie, mieście Krakowie, powiecie chrzanowskim i powiecie oświęcimskim.

W Łódzkiem Kaczyński uzyskał 52,80 proc. głosów. W mieście Skierniewicach, mieście Łodzi, powiecie zgieskim oraz powiecie pabianickim tryumfował Komorowski. W Podlaskiem Kaczyński zdobył 52,11 proc. głosów, przegrywając ze swoim konkurentem w powiatach: sejneńskim, bielskim i hajnowskim oraz w mieście Białymstoku i mieście Suwałkach. W Mazowieckiem Kaczyński zdobył poparcie 51,12 proc. głosujących, przegrywając jednak z Komorowskim w mieście Warszawie i mieście Płocku oraz w powiatach: warszawskim zachodnim, legionowskim, grodziskim, pruszkowskim i piaseczyńskim.

Wyniki mogą się jeszcze nieznacznie zmienić, ponieważ nadal spływają protokoły z ostatnich komisji wyborczych. Państwowa Komisja Wyborcza planowała ogłoszenie ostatecznych wyników wyborów prezydenckich dziś w godzinach popołudniowych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 grudnia:

1830 - Zmarł Simón Bolívar, zwany El Libertador (Wyzwoliciel), wódz rewolucji antyhiszpańskiej w Ameryce Południowej.

1897 - W Płocku urodził się rewolucyjny poeta Władysław Broniewski.

1926 - Doszło do zamachu stanu na Litwie, w wyniku którego wojskowi obalili centrolewicowy rząd Mykolasa Šleževičiusa. Dyktatorską władzę objął A. Smetona.

1954 - W Warszawie zmarła Zofia Nałkowska, wybitna pisarka, publicystka i dramatopisarka.

1970 - Grudzień 1970: masakra robotników na przystanku Szybkiej Kolei Miejskiej Gdynia-Stocznia. Zginęło 18 osób.

1987 - Zmarła Marguerite Yourcenar, francuska pisarka. Jako pierwsza kobieta w historii została wybrana w 1980 do Akademii Francuskiej.

1990 - Rząd podjął decyzję o likwidacji budowanej elektrowni jądrowej w Żarnowcu.

2000 - Podpisano umowę o utworzeniu koalicji wyborczej SLD-UP.

2010 - W Tunezji rozpoczęła się rewolta społeczna.

2014 - Anerood Jugnauth z lewicowej partii MSM został po raz trzeci premierem Mauritiusa.