Europa: Protesty przeciwko Bushowi

[2005-02-25 20:26:13]

21 lutego około tysiąca osób demonstrowało w śródmieściu Brukseli przeciwko wizycie prezydenta Stanów Zjednoczonych na parę godzin przed przylotem George’a W. Busha do tego miasta. Demonstranci nieśli plansze i transparenty z napisem "Bush, nie jesteś tu mile witany!" i inne, nawiązujące do "odpowiedzialności prezydenta za rozlew krwi w Iraku".

22 lutego około 4-5 tysięcy ludzi manifestowało w okolicach ambasady amerykańskiej, otoczonej zmasowanymi siłami policji.

Protesty zorganizowała koalicja ponad osiemdziesięciu organizacji. Protestujący zebrali się w okolicach budynków Unii Europejskiej, odgrodzonych stalowymi barykadami, drutem kolczastym i tysiącami policjantów. Zebrani skandowali hasła antywojenne. Podczas próby przedarcia sie przez policyjne barykady doszło do starć, władze użyły armatek wodnych. Mniejsze demonstracje odbyły się w Gandawie, Liege, Leuven i Oostende.

Około 10 000 osób wg organizatorów (4000 wg policji) protestujących zgromadziło się w Moguncji w Niemczech, by zaprotestować przeciw wizycie Busha.

Protestujący nieśli ze sobą transparenty na których można było przeczytać m.in. "Bush, terrorysta numer 1". Policja skonfiskowała transparent z hasłem "My mieliśmy swojego Hitlera, teraz wy macie waszego". Manifestowano także w Berlinie, Norymberdze, Stutgarcie i wielu innych miastach.

Na Słowacji protestowano przeciwko wizycie Busha i prezydenta Rosji Władimira Putina. Władze Słowacji uniemożliwiły wjazd na teren kraju osobom, planującym protesty, które miały przyjechać z innych państw.

Zakaz wjazdu wydano wobec działaczy Greenpeace, planujących pikiety przeciwko niepodpisaniu przez USA tzw. "Protokołu z Kioto", zobowiązującego do zmiejszenie emisji gazów cieplarnianych 155 krajów świata. Wiz wjazdowych nie otrzymali także rosyjscy obrońcy praw człowieka, planujący w Bratysławie demonstrację pod hasłem: "Zatrzymać wojnę w Czeczenii".

22 lutego na Ukrainie odbyły się z kolei protesty przeciwko wizycie prezydenta Wiktora Juszczenki w Brukseli.

Protesty pod hasłem "Nie dla NATO na Ukrainie" zorganizowała Postępowa Socjalistyczna Partia Ukrainy oraz organizacja "Bratstvo". Odbyły się one m.in. w Doniecku, Symferopolu, Sewastopolu, Odessie, Połtawie, Ługańsku, Winnicy, Żytomierzu.

Szymon Martys

3 lipca:

1942 - W Warszawie aresztowany został kierownik Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów Tadeusz Koral.

1962 - Algieria: Zakończyła się wojna o niepodległość.

1988 - Amerykański krążownik USS Vincennes zestrzelił nad Zatoką Perską irański samolot pasażerski. Zginęło 290 pasażerów.

2005 - Hiszpania: Weszła w życie ustawa legalizujaca małżeństwa homoseksualne i przyznająca parom homoseksualnym identyczne prawa jak parom heteroseksualnym. Prawo to przyznało również nieograniczoną możliwość adopcji dzieci przez pary homoseksualne.

2005 - Powstało stowarzyszenie Młodzi Socjaliści.