Rosja: Demonstracje antyrządowe (akt.)

[2005-02-25 20:34:15]

23 lutego w święto Obrońców Ojczyzny (dawny Dzień Armii Radzieckiej) przez Rosję przetoczyła się kolejna fala manifestacji antyrządowych , m.in. przeciwko odebraniom przywilejów socjalnych najuboższym grupom społecznym.

Na pl. Teatralnym zebrało się ponad 25 tysięcy manifestantów - zwolenników Komunistycznej Parti Federacji Rosyjskiej, wzywających do powoływania ludowych komitetów obrony.

Na Arbacie manifestowało około 100 osób - przedstawicieli radykalnej lewicy. Na Łubiance setki osób demonstrowały przeciwko wojnie w Czeczenii, a na pl. Puszkina odbył się wiec 4 tysięcy zwolenników Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji Władimira Żyrinowskiego.

Protesty odbyły się jeszcze w wielu rosyjskich miastach m.in. w Petersburgu, Tomsku, Kazaniu i Krasnodarze.

Szymon Martys

***

Demonstracje przeciwko cięciom socjalnym trwają także 26 lutego. Największy protest odbył się w Moskwie. Wzięło w nim udział ponad 600 osób. Przybyli także liderzy Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej.

Do protestujących emerytów i rencistów dołączyła także grupa inwalidów - likwidatorów skutków awarii elektrowni jądrowej w Czernobylu. Także ta grupa ludzi została pozbawiona dostępu do ulg komunikacyjnych i bezpłatnych lekarstw w wyniku antyspołecznych posunięć rządu premiera Michaiła Fradkowa i prezydenta Władimira Putina.

Obserwatorzy podkreślają jednak, że manifestacje tracą rozmach i zjawia się na nich coraz mniej osób. Spowodowane może to być uruchomieniem wypłat jednorazowych zasiłków, które w nieznacznym stopniu niwelują straty po odebranych przywilejach.

Bartłomiej Kacper Przybylski

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.