Rosja: Demonstracje antyrządowe (akt.)

[2005-02-25 20:34:15]

23 lutego w święto Obrońców Ojczyzny (dawny Dzień Armii Radzieckiej) przez Rosję przetoczyła się kolejna fala manifestacji antyrządowych , m.in. przeciwko odebraniom przywilejów socjalnych najuboższym grupom społecznym.

Na pl. Teatralnym zebrało się ponad 25 tysięcy manifestantów - zwolenników Komunistycznej Parti Federacji Rosyjskiej, wzywających do powoływania ludowych komitetów obrony.

Na Arbacie manifestowało około 100 osób - przedstawicieli radykalnej lewicy. Na Łubiance setki osób demonstrowały przeciwko wojnie w Czeczenii, a na pl. Puszkina odbył się wiec 4 tysięcy zwolenników Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji Władimira Żyrinowskiego.

Protesty odbyły się jeszcze w wielu rosyjskich miastach m.in. w Petersburgu, Tomsku, Kazaniu i Krasnodarze.

Szymon Martys

***

Demonstracje przeciwko cięciom socjalnym trwają także 26 lutego. Największy protest odbył się w Moskwie. Wzięło w nim udział ponad 600 osób. Przybyli także liderzy Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej.

Do protestujących emerytów i rencistów dołączyła także grupa inwalidów - likwidatorów skutków awarii elektrowni jądrowej w Czernobylu. Także ta grupa ludzi została pozbawiona dostępu do ulg komunikacyjnych i bezpłatnych lekarstw w wyniku antyspołecznych posunięć rządu premiera Michaiła Fradkowa i prezydenta Władimira Putina.

Obserwatorzy podkreślają jednak, że manifestacje tracą rozmach i zjawia się na nich coraz mniej osób. Spowodowane może to być uruchomieniem wypłat jednorazowych zasiłków, które w nieznacznym stopniu niwelują straty po odebranych przywilejach.

Bartłomiej Kacper Przybylski

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.