Partia Demokratyczna: Biden prowadzi, Sanders się trzyma, reszta rezygnuje

[2020-03-10 18:12:53]

We wtorek (10 marca) prawybory Partii Demokratycznej w kolejnych kilku stanach. Na placu boju, po superwtorku (3 marca) sprzed tygodnia, pozostali wyłącznie Joe Biden i Bernie Sanders, zaś reszta kandydatów zrezygnowała. Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar i Michael Bloomberg solidarnie przekazali swoje poparcie Joe Bidenowi po kiepskich wynikach sprzed tygodnia. Joe Biden zwyciężył wówczas w takich stanach, jak Alabama, Arkansas, Maine, Massachussetts, Karolina Północna, Oklahoma, Teksas, Tennessee oraz Virginia. Jak widać, są to głównie stany amerykańskiego Południa, konserwatywne, dawniej reprezentujące konserwatywny odłam Partii Demokratycznej, zaś dziś dające przewagę kandydatom Partii Republikańskiej. Sanders zwyciężył w stanach "Dzikiego Zachodu": w Kalifornii, Kolorado, Utah i w Nevadzie. Tym samym zdobył mniejszą liczbę delegatów niż Biden, który ma szerokie poparcie centrum i prawicy Partii Demokratycznej. Sanders cieszy się natomiast poparciem osób młodych i o skłonnościach socjaldemokratycznych. Pomimo swego wieku, liczy w szczególności na głosy osób młodych, często zadłużonych, kręgów akademickich oraz na głosy mniejszości latynoskiej (co chyba jest już widoczne po jego zwycięstwach w południowo-zachodniej części USA). W dniu dzisiejszym Biden i Sanders stoczą bój o takie stany, jak Idaho, Michigan, Missisipi, Missouri, Dakota Północna i Waszyngton.

Sanders liczy przede wszystkim na ten drugi stan, ludny, ale pogrążony w problemach gospodarczych od kilku dekad, oraz na ten ostatni, który jest prekursorem progresywizmu w wielu dziedzinach życia w USA, przede wszystkim zaś w podnoszeniu płacy minimalnej i standardów socjalnych.

Tomasz Rysz

fot. Michael Stokes, Wikimedia Commons

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.