Wciąż znaczny wzrost cen

[2020-06-15 12:21:38]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2020 roku. W stosunku do maju 2019 roku ceny wzrosły o 2,9%. Względem kwietnia bieżącego roku ceny zmniejszyły się o 0,2%.

W maju ceny usług były o 7,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,2%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%h, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia – o 5,7%, edukacji – o 4,8%. Spadły ceny transportu – o 12,8% oraz odzieży i obuwia – o 4,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,9%, pieczywa – 8,9%, ryżu – 7,8%, mleka – 7,6%, mięsa – 7,1%, w tym wędlin – 11,3%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 53,2% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%.

Piotr Szumlewicz

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.