Niemcy: Konferencja na rzecz irackiego ruchu oporu

[2005-02-25 19:30:25]

13 lutego odbyło się w Frankfurcie spotkanie organizacji z Europy i Bliskiego Wschodu popierających iracki ruch oporu.

W spotkaniu udział wzieło 21 organizacji. Uczestnicy potępili wojnę i okupację Iraku. Wybory uznano za nielegalne, według uczestników konferencji jedynym ich celem było uprawomocnienie okupacji.

Zgromadzenie uznało, że walka zbrojna stanowi jedyny skuteczny środek sprzeciwu wobec okupantów. Krytyce poddano część ruchu alterglobalistycznego i antywojennego, który na równi z okupacją potępia zbrojny opór.

Wezwano do intensyfikacji kampanii na rzecz uwolnienia lidera Irackiego Sojuszu Patriotycznego Abduljabbara al-Kubaysiego. Kongres poparł międzynarodowy dzień akcji 19/20 marca i wezwał do aktywnego udziału w protestach które będą się wtedy odbywać na całym świecie.

W spotkaniu brali udział działacze Irackiego Sojuszu Patriotycznego, Komitetów na rzecz Wolnego Iraku (z Niemiec, Włoch, Norwegii i Austrii), Duńskiego Komitetu na rzecz Wolnego Iraku, Greckiej Inicjatywy na rzecz Solidarności z Irackim Oporem, Międzynarodowej Ligii Walki Ludowej, Obozu Antyimperialistycznego, OSPAAAL Solidarity (Hiszpania), Pierwszej Międzynarodowej Konferencji Poparcia dla Irackiego Ruchu Oporu (Francja), Federacji Robotników Imigrantów (Niemcy), Unii Ludu Pracującego (Grecja), Walczącego Ruchu Studenckiego (Grecja), Przyjaciele Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny Europa, Lojalność Ludziom i Ziemii (Palestyna, Liban), Federacji Robotników (Szwajcaria), Konfederacji Robotników z Turcji w Europie, HTIF (Holandia), Özgur Der (Turcja, Niemcy), Inicjatywy (Niemcy).

Szymon Martys

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.