Niemcy: Konferencja na rzecz irackiego ruchu oporu

[2005-02-25 19:30:25]

13 lutego odbyło się w Frankfurcie spotkanie organizacji z Europy i Bliskiego Wschodu popierających iracki ruch oporu.

W spotkaniu udział wzieło 21 organizacji. Uczestnicy potępili wojnę i okupację Iraku. Wybory uznano za nielegalne, według uczestników konferencji jedynym ich celem było uprawomocnienie okupacji.

Zgromadzenie uznało, że walka zbrojna stanowi jedyny skuteczny środek sprzeciwu wobec okupantów. Krytyce poddano część ruchu alterglobalistycznego i antywojennego, który na równi z okupacją potępia zbrojny opór.

Wezwano do intensyfikacji kampanii na rzecz uwolnienia lidera Irackiego Sojuszu Patriotycznego Abduljabbara al-Kubaysiego. Kongres poparł międzynarodowy dzień akcji 19/20 marca i wezwał do aktywnego udziału w protestach które będą się wtedy odbywać na całym świecie.

W spotkaniu brali udział działacze Irackiego Sojuszu Patriotycznego, Komitetów na rzecz Wolnego Iraku (z Niemiec, Włoch, Norwegii i Austrii), Duńskiego Komitetu na rzecz Wolnego Iraku, Greckiej Inicjatywy na rzecz Solidarności z Irackim Oporem, Międzynarodowej Ligii Walki Ludowej, Obozu Antyimperialistycznego, OSPAAAL Solidarity (Hiszpania), Pierwszej Międzynarodowej Konferencji Poparcia dla Irackiego Ruchu Oporu (Francja), Federacji Robotników Imigrantów (Niemcy), Unii Ludu Pracującego (Grecja), Walczącego Ruchu Studenckiego (Grecja), Przyjaciele Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny Europa, Lojalność Ludziom i Ziemii (Palestyna, Liban), Federacji Robotników (Szwajcaria), Konfederacji Robotników z Turcji w Europie, HTIF (Holandia), Özgur Der (Turcja, Niemcy), Inicjatywy (Niemcy).

Szymon Martys

21 kwietnia:

1837 - W Næstved urodził się Fredrik Bajer, duński działacz pokojowy i na rzecz równouprawnienia kobiet, publicysta, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1908.

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz PPS, publicysta.

1946 - W Firle zmarł John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista (z wykształcenia matematyk), którego poglądy wywarły ogromny wpływ na rozwój myśli ekonomicznej w XX w.

1948 - Żydowska organizacja bojowa Hagana zaatakowała Hajfę, doprowadzając do ucieczki 100 tys. Arabów.

1967 - W Grecji doszło do zamachu stanu prawicowych "czarnych pułkowników".

1971 - W Częstochowie zmarł Józef Kaźmierczak, działacz PPS i TUR, 1928-30 poseł na Sejm.

1974 - W Londynie powołano trockistowski Komitet na rzecz Międzynarodówki Robotniczej.

2004 - Józef Oleksy został wybrany na marszałka Sejmu RP, zastępując Marka Borowskiego.