Niemcy: Konferencja na rzecz irackiego ruchu oporu

[2005-02-25 19:30:25]

13 lutego odbyło się w Frankfurcie spotkanie organizacji z Europy i Bliskiego Wschodu popierających iracki ruch oporu.

W spotkaniu udział wzieło 21 organizacji. Uczestnicy potępili wojnę i okupację Iraku. Wybory uznano za nielegalne, według uczestników konferencji jedynym ich celem było uprawomocnienie okupacji.

Zgromadzenie uznało, że walka zbrojna stanowi jedyny skuteczny środek sprzeciwu wobec okupantów. Krytyce poddano część ruchu alterglobalistycznego i antywojennego, który na równi z okupacją potępia zbrojny opór.

Wezwano do intensyfikacji kampanii na rzecz uwolnienia lidera Irackiego Sojuszu Patriotycznego Abduljabbara al-Kubaysiego. Kongres poparł międzynarodowy dzień akcji 19/20 marca i wezwał do aktywnego udziału w protestach które będą się wtedy odbywać na całym świecie.

W spotkaniu brali udział działacze Irackiego Sojuszu Patriotycznego, Komitetów na rzecz Wolnego Iraku (z Niemiec, Włoch, Norwegii i Austrii), Duńskiego Komitetu na rzecz Wolnego Iraku, Greckiej Inicjatywy na rzecz Solidarności z Irackim Oporem, Międzynarodowej Ligii Walki Ludowej, Obozu Antyimperialistycznego, OSPAAAL Solidarity (Hiszpania), Pierwszej Międzynarodowej Konferencji Poparcia dla Irackiego Ruchu Oporu (Francja), Federacji Robotników Imigrantów (Niemcy), Unii Ludu Pracującego (Grecja), Walczącego Ruchu Studenckiego (Grecja), Przyjaciele Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny Europa, Lojalność Ludziom i Ziemii (Palestyna, Liban), Federacji Robotników (Szwajcaria), Konfederacji Robotników z Turcji w Europie, HTIF (Holandia), Özgur Der (Turcja, Niemcy), Inicjatywy (Niemcy).

Szymon Martys

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1977 - Zmarła Edwarda Orłowska, właśc. Estera Mirer, działaczka komunistyczna.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.