Niemcy: Konferencja na rzecz irackiego ruchu oporu

[2005-02-25 19:30:25]

13 lutego odbyło się w Frankfurcie spotkanie organizacji z Europy i Bliskiego Wschodu popierających iracki ruch oporu.

W spotkaniu udział wzieło 21 organizacji. Uczestnicy potępili wojnę i okupację Iraku. Wybory uznano za nielegalne, według uczestników konferencji jedynym ich celem było uprawomocnienie okupacji.

Zgromadzenie uznało, że walka zbrojna stanowi jedyny skuteczny środek sprzeciwu wobec okupantów. Krytyce poddano część ruchu alterglobalistycznego i antywojennego, który na równi z okupacją potępia zbrojny opór.

Wezwano do intensyfikacji kampanii na rzecz uwolnienia lidera Irackiego Sojuszu Patriotycznego Abduljabbara al-Kubaysiego. Kongres poparł międzynarodowy dzień akcji 19/20 marca i wezwał do aktywnego udziału w protestach które będą się wtedy odbywać na całym świecie.

W spotkaniu brali udział działacze Irackiego Sojuszu Patriotycznego, Komitetów na rzecz Wolnego Iraku (z Niemiec, Włoch, Norwegii i Austrii), Duńskiego Komitetu na rzecz Wolnego Iraku, Greckiej Inicjatywy na rzecz Solidarności z Irackim Oporem, Międzynarodowej Ligii Walki Ludowej, Obozu Antyimperialistycznego, OSPAAAL Solidarity (Hiszpania), Pierwszej Międzynarodowej Konferencji Poparcia dla Irackiego Ruchu Oporu (Francja), Federacji Robotników Imigrantów (Niemcy), Unii Ludu Pracującego (Grecja), Walczącego Ruchu Studenckiego (Grecja), Przyjaciele Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny Europa, Lojalność Ludziom i Ziemii (Palestyna, Liban), Federacji Robotników (Szwajcaria), Konfederacji Robotników z Turcji w Europie, HTIF (Holandia), Özgur Der (Turcja, Niemcy), Inicjatywy (Niemcy).

Szymon Martys

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.