Nowa Zelandia: Prawica zwyciężyła w wyborach

[2011-11-27 16:12:19]

26 listopada w Nowej Zelandii odbyły się wybory parlamentarne w których zdecydowane zwycięstwo odniosła rządząca do tej pory centroprawicowa Partia Narodowa Nowej Zelandii (New Zealand National Party/Rōpū Nāhinara). Ugrupowanie premiera Johna Key`a zdobyło poparcie 47,99 proc. Nowozelandczyków co dało im 60 miejsc w parlamencie. W poprzednich wyborach mieli oni 2 deputowanych mniej. Na główną siłę opozycyjną - centrolewicową Partię Pracy Nowej Zelandii (New Zealand Labour Party/Rōpū Reipa o Aotearoa) głos oddało 27,13 proc., co pozwoliło im na zdobycie tylko 22 (aż 9 mniej niż w poprzednich wyborach).

Do parlamentu weszły jeszcze Partia Zielonych Nowej Zelandii (Green Party of Aotearoa New Zealand/Rōpū Kākāriki o Aotearoa) - 10,62 proc. i 13 miejsc (+4), nacjonalistyczna Po Pierwsze Nowa Zelandia (New Zealand First/Aotearoa Tuatahi) - 6,81 proc. i 8 miejsc (+8), Partia Maoryska (The Māori Party/Te Tōrangapū Māori) - 1,35 proc. i 3 miejsca (-2), ultraliberalna ACT New Zealand - 1,07 proc. i 1 miejsce (-4), lewicowa i reprezentująca społeczność maoryską Partia Mana (Mana Party) - 1 proc. i 1 miejsce (+1) oraz centrowa Zjednoczona Przyszłość Nowej Zelandii (United Future New Zealand) - 0,61 proc. i 1 miejsce (bez zmian).

Poza parlamentem znalazły się Konserwatywna Partia Nowej Zelandii (Conservative Party of New Zealand) którą poparło 55 tysięcy 70 osób czyli 2,76 proc. głosujących, Partia na rzecz Legalizacji Marihuany (Aotearoa Legalise Cannabis Party) - 9 tysięcy 516 osób czyli 0,48 proc., centrolewicowa Nowozelandzka Demokratyczna Partia Kredytu Społecznego (New Zealand Democratic Party for Social Credit) - 1 tysiąc 432 osób czyli 0,07 proc., odwołująca się do filozofii obiektywistycznej Ayn Rand partia Libertarianz - 1 tysiąc 405 osób czyli 0,07 proc., a także demokratyczni socjaliści z partii Sojusz (Alliance) - 1 tysiąc 69 osób czyli 0,05 proc.

Szymon Martys

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.

2003 - W szwedzkim Malmö podpalono meczet.

2017 - Ilir Meta, lider Socjalistycznego Ruchu Integracji (LSI), został wybrany przez Zgromadzenie Albanii na urząd prezydenta kraju.

2019 - Zmarł Karol Modzelewski, historyk, lewicowy działacz polityczny.

2019 - Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) zwyciężyła w przedterminowych wyborach parlamentarnych.