Maroko: Islamiści zdobyli największe wpływy w parlamencie

[2011-11-27 16:37:41]

25 listopada w Maroko odbyły się pierwsze wybory od czasu przyjęcia nowej konstytucji, będącej częścią reform króla Mohameda VI, wprowadzonych na fali Arabskiej Wiosny, która nie ominęła tego kraju. Reformy wprowadzone przez monarchę i potwierdzone w referendum 1 lipca br. dają większe niż dotychczas uprawnienia parlamentowi i premierowi. Mimo to część opozycji - w tym Ruch 20 Lutego, główny organizator antyrządowych demonstracji oraz islamiści ze stowarzyszenia Al Adl wal Ihsane - wezwało do bojkotu głosowania uważając reformy konstytucyjne za niewystarczające.

Najwięcej miejsc w 395-osobowym parlamencie zdobyli islamiści z Partii Sprawiedliwości i Rozwoju, którzy będą mieć 80 reprezentantów. Drugie miejsce zajęła konserwatywna i wspierająca monarchę Partia Niepodległości - 45 deputowanych. Poza nimi do Zgromadzenia Reprezentantów weszli także centroprawicowe Narodowe Zgromadzenie Niezależnych - 38 miejsc, monarchiści z Partii Autentyczności i Nowoczesności - 33, Socjalistyczna Unia Sił Ludowych - 29, liberalny Ruch Ludowy - 22, konserwatywni liberałowie z Unii Konstytucyjnej - 15, Partia na rzecz Postępu i Socjalizmu - 11, Partia Pracy, Partia Odnowy i Prawa, Ruch Demokratyczny i Społeczny, Partia Środowiska i Rozwoju oraz Partia Porozumienia - po 2 miejsca.

Po jednym parlamentarzyście udało się zdobyć Frontowi Sił Demokratycznych, Partii Akcji, Partii Demokracji i Unii, Partii Wolności i Sprawiedliwości Społecznej, a także Partii Zielonej Lewicy. Żadnego przedstawiciela nie wprowadziły Partia Socjalistyczna, Marokańska Unia na rzecz Demokracji, Siły Obywatelskie, Partia Odrodzenia i Cnoty, Partia Kongresu Narodowego, Marokańska Partia Liberalna, Społeczna Partia Centrum, Partia Reform i Rozwoju, Partia Narodowo-Demokratyczna, Partia Nadziei, Partia Demokratycznego Społeczeństwa oraz Demokratyczna Partia Niepodległości.

Szymon Martys

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.