Maroko: Islamiści zdobyli największe wpływy w parlamencie

[2011-11-27 16:37:41]

25 listopada w Maroko odbyły się pierwsze wybory od czasu przyjęcia nowej konstytucji, będącej częścią reform króla Mohameda VI, wprowadzonych na fali Arabskiej Wiosny, która nie ominęła tego kraju. Reformy wprowadzone przez monarchę i potwierdzone w referendum 1 lipca br. dają większe niż dotychczas uprawnienia parlamentowi i premierowi. Mimo to część opozycji - w tym Ruch 20 Lutego, główny organizator antyrządowych demonstracji oraz islamiści ze stowarzyszenia Al Adl wal Ihsane - wezwało do bojkotu głosowania uważając reformy konstytucyjne za niewystarczające.

Najwięcej miejsc w 395-osobowym parlamencie zdobyli islamiści z Partii Sprawiedliwości i Rozwoju, którzy będą mieć 80 reprezentantów. Drugie miejsce zajęła konserwatywna i wspierająca monarchę Partia Niepodległości - 45 deputowanych. Poza nimi do Zgromadzenia Reprezentantów weszli także centroprawicowe Narodowe Zgromadzenie Niezależnych - 38 miejsc, monarchiści z Partii Autentyczności i Nowoczesności - 33, Socjalistyczna Unia Sił Ludowych - 29, liberalny Ruch Ludowy - 22, konserwatywni liberałowie z Unii Konstytucyjnej - 15, Partia na rzecz Postępu i Socjalizmu - 11, Partia Pracy, Partia Odnowy i Prawa, Ruch Demokratyczny i Społeczny, Partia Środowiska i Rozwoju oraz Partia Porozumienia - po 2 miejsca.

Po jednym parlamentarzyście udało się zdobyć Frontowi Sił Demokratycznych, Partii Akcji, Partii Demokracji i Unii, Partii Wolności i Sprawiedliwości Społecznej, a także Partii Zielonej Lewicy. Żadnego przedstawiciela nie wprowadziły Partia Socjalistyczna, Marokańska Unia na rzecz Demokracji, Siły Obywatelskie, Partia Odrodzenia i Cnoty, Partia Kongresu Narodowego, Marokańska Partia Liberalna, Społeczna Partia Centrum, Partia Reform i Rozwoju, Partia Narodowo-Demokratyczna, Partia Nadziei, Partia Demokratycznego Społeczeństwa oraz Demokratyczna Partia Niepodległości.

Szymon Martys

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).