Maroko: Islamiści zdobyli największe wpływy w parlamencie

[2011-11-27 16:37:41]

25 listopada w Maroko odbyły się pierwsze wybory od czasu przyjęcia nowej konstytucji, będącej częścią reform króla Mohameda VI, wprowadzonych na fali Arabskiej Wiosny, która nie ominęła tego kraju. Reformy wprowadzone przez monarchę i potwierdzone w referendum 1 lipca br. dają większe niż dotychczas uprawnienia parlamentowi i premierowi. Mimo to część opozycji - w tym Ruch 20 Lutego, główny organizator antyrządowych demonstracji oraz islamiści ze stowarzyszenia Al Adl wal Ihsane - wezwało do bojkotu głosowania uważając reformy konstytucyjne za niewystarczające.

Najwięcej miejsc w 395-osobowym parlamencie zdobyli islamiści z Partii Sprawiedliwości i Rozwoju, którzy będą mieć 80 reprezentantów. Drugie miejsce zajęła konserwatywna i wspierająca monarchę Partia Niepodległości - 45 deputowanych. Poza nimi do Zgromadzenia Reprezentantów weszli także centroprawicowe Narodowe Zgromadzenie Niezależnych - 38 miejsc, monarchiści z Partii Autentyczności i Nowoczesności - 33, Socjalistyczna Unia Sił Ludowych - 29, liberalny Ruch Ludowy - 22, konserwatywni liberałowie z Unii Konstytucyjnej - 15, Partia na rzecz Postępu i Socjalizmu - 11, Partia Pracy, Partia Odnowy i Prawa, Ruch Demokratyczny i Społeczny, Partia Środowiska i Rozwoju oraz Partia Porozumienia - po 2 miejsca.

Po jednym parlamentarzyście udało się zdobyć Frontowi Sił Demokratycznych, Partii Akcji, Partii Demokracji i Unii, Partii Wolności i Sprawiedliwości Społecznej, a także Partii Zielonej Lewicy. Żadnego przedstawiciela nie wprowadziły Partia Socjalistyczna, Marokańska Unia na rzecz Demokracji, Siły Obywatelskie, Partia Odrodzenia i Cnoty, Partia Kongresu Narodowego, Marokańska Partia Liberalna, Społeczna Partia Centrum, Partia Reform i Rozwoju, Partia Narodowo-Demokratyczna, Partia Nadziei, Partia Demokratycznego Społeczeństwa oraz Demokratyczna Partia Niepodległości.

Szymon Martys

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

14 sierpnia:

1912 - Rozpoczęła się interwencja wojskowa USA w Nikaragui.

1919 - Strajk 140 tys. polskich robotników na Górnym Śląsku, poprzedzający wybuch zbrojnego powstania.

1955 - W Warszawie zakończył się V Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów.

1956 - Zmarł Bertolt Brecht, niemiecki pisarz, dramaturg, poeta, teoretyk teatru, inscenizator.

1958 - Zmarł Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.