Warszawa: Uroczystość upamietniająca Proletariatczyków

[2020-01-28 09:40:42]

W niedzielę w Warszawie odbyła się uroczystość upamiętniająca rocznice stracenia 28 stycznia 1886 roku czterech członków Socjalno-Rewolucyjnej Partii proletariat.

Wydarzenie zorganizowała kampania Historia Czerwona. Jego uczestnicy zebrali się przy Bramie Straceń, gdzie odśpiewano "Międzynarodówkę". Następnie przeszli z transparentami z wizerunkami Ludwika Waryńskiego oraz straconych Proletariatczyków pod poświęconą im tablicę.
Tam Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona przybliżył historię procesu członków partii Proletariat oraz egzekucji Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Michała Ossowskiego oraz Jana Pietrusińskiego. Dodał iż idee walki o prawa pracownicze i wyzwolenie społeczne są nadal aktualne.

Występująca w imieniu Komunistycznej Partii Polski Beata Karoń podkreśliła aktualność walki z kapitalistycznym wyzyskiem. Przypomniała również o próbach fałszowania historii przez władzę.

Małgorzata Kulbaczewska-Figat
z portalu Strajk.eu mówiła, że pomimo iż społeczeństwo bombardowane jest pamięcią historyczną, to jest ona pojmowana specyficznie i ograniczana do narodowej walki tych postaci, które władza uznała za właściwe.

Michał Goworowski ze Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego przypomniał, że socjaliści toczyli walkę nie tylko o wyzwolenie społeczne, ale również przeciwko szowinizmowi.

Krzysztof Grochowski
z partii Razem zaapelował o kontynuowanie walki rozpoczętej przez XIXwiecznych socjalistów, mierzenie się z wyzyskiem i nierównościami.

Socjalno-Rewolucyjna Partia Proletariat była pierwszym ugrupowaniem marksistowskim na ziemiach polskich. Organizowała robotników w kilku ośrodkach miejskich - głównie w Warszawie. Sprzeciwiała się carskiej dyktaturze i współpracowała z rosyjskimi rewolucjonistami z Narodnej Woli. Proces Proletariatczyków w 1885 roku objął 29 działaczy i działaczek. Carskie władze wykonały cztery wyroki śmierci, zapadły też wyroki wieloletniego zesłania i więzienia.

Michał Warecki

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1977 - Zmarła Edwarda Orłowska, właśc. Estera Mirer, działaczka komunistyczna.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.