Niemcy: Konferencja na rzecz irackiego ruchu oporu

[2005-02-25 19:30:25]

13 lutego odbyło się w Frankfurcie spotkanie organizacji z Europy i Bliskiego Wschodu popierających iracki ruch oporu.

W spotkaniu udział wzieło 21 organizacji. Uczestnicy potępili wojnę i okupację Iraku. Wybory uznano za nielegalne, według uczestników konferencji jedynym ich celem było uprawomocnienie okupacji.

Zgromadzenie uznało, że walka zbrojna stanowi jedyny skuteczny środek sprzeciwu wobec okupantów. Krytyce poddano część ruchu alterglobalistycznego i antywojennego, który na równi z okupacją potępia zbrojny opór.

Wezwano do intensyfikacji kampanii na rzecz uwolnienia lidera Irackiego Sojuszu Patriotycznego Abduljabbara al-Kubaysiego. Kongres poparł międzynarodowy dzień akcji 19/20 marca i wezwał do aktywnego udziału w protestach które będą się wtedy odbywać na całym świecie.

W spotkaniu brali udział działacze Irackiego Sojuszu Patriotycznego, Komitetów na rzecz Wolnego Iraku (z Niemiec, Włoch, Norwegii i Austrii), Duńskiego Komitetu na rzecz Wolnego Iraku, Greckiej Inicjatywy na rzecz Solidarności z Irackim Oporem, Międzynarodowej Ligii Walki Ludowej, Obozu Antyimperialistycznego, OSPAAAL Solidarity (Hiszpania), Pierwszej Międzynarodowej Konferencji Poparcia dla Irackiego Ruchu Oporu (Francja), Federacji Robotników Imigrantów (Niemcy), Unii Ludu Pracującego (Grecja), Walczącego Ruchu Studenckiego (Grecja), Przyjaciele Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny Europa, Lojalność Ludziom i Ziemii (Palestyna, Liban), Federacji Robotników (Szwajcaria), Konfederacji Robotników z Turcji w Europie, HTIF (Holandia), Özgur Der (Turcja, Niemcy), Inicjatywy (Niemcy).

Szymon Martys

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.